Wolfsburg,
13
oktober
2015
|
16:54
Europe/Amsterdam

Raad van Bestuur Volkswagen neemt strategische besluiten

  • Versnelde implementatie van het efficiencyprogramma creëert ruimte voor heroriëntatie
  • Gestroomlijnde processen bieden potentieel voor verdere kostenbesparing, inclusief besparing in vaste kosten
  • Investeringen met 1 miljard euro per jaar teruggebracht ten opzichte van gepland – in combinatie met implementatie toekomstige projecten op basis van prioriteit
  • Productbesluiten geformuleerd
  • Nieuwe Phaeton wordt elektrisch
  • Nieuwe Modular Electric Toolkit gepland

De nieuwgevormde Raad van Bestuur van het merk Volkswagen heeft tijdens een speciale bijeenkomst aanvullende strategische besluiten genomen. CEO Dr. Herbert Diess kondigde belangrijke productbesluiten aan: een heroriëntatie van de dieselstrategie met de meest geavanceerde technologieën, de ontwikkeling van een gestandaardiseerd elektrisch platform voor personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s en een nieuwe benadering voor de nieuwe generatie Phaeton. Investeringen worden beperkt met zo’n één miljard euro per jaar en het efficiencyprogramma wordt versneld.

Dr. Herbert Diess benadrukte: “Het merk Volkswagen herpositioneert zich voor de toekomst. Wij worden efficiënter, wij leggen een nieuwe focus op ons modelprogramma en onze basistechnologieën en wij creëren ruimte voor toekomstgerichte technologieën door ons efficiencyprogramma te versnellen.”

Heroriëntatie van de dieselstrategie
Het besluit is genomen om in Europa en Noord-Amerika zo spoedig mogelijk over te stappen op de installatie van enkel dieselmotoren met SCR- en AdBlue-technologie. Dieselauto’s worden enkel uitgerust met uitlaatemissiesystemen die gebruikmaken van de beste milieutechnologie.

Systematische doorontwikkeling van de Modulare Querbaukasten (MQB)
Een grote ontwikkeling ‘boost’ wordt gegeven aan het bewezen, gestandaardiseerde technische MQB-platform, waarvan Volkswagen Personenauto’s binnen de Group verantwoordelijk is voor de ontwikkeling. De focus ligt op plug-in hybriden met een nog groter rijbereik, elektrische auto’s in grote productieaantallen met een actieradius tot 300 kilometer, een 48-volt vermogenssysteem (mild-hybride) evenals efficiëntere diesel-, benzine- en CNG-concepten.
Een nieuwe standaard op het gebied van connectiviteit en rijassistentiesystemen wordt gedefinieerd.

Elektrisch MEB-platform
Een elektrisch MEB-platform voor toekomstig gebruik in compacte auto’s wordt ontwikkeld op basis van de ervaring die is opgedaan met de huidige voertuigplatformen. Dit zal een multimerkplatform worden dat geschikt is voor zowel personenauto’s als lichte bedrijfswagens. Het zal daarom gebruikmaken van de synergiën van de andere elektrische voertuigprojecten van de Group. Het gestandaardiseerde systeem wordt ontworpen voor alle carrosseriestructuren en voertuigtypen - waardoor extra aantrekkelijke voertuigconcepten mogelijk zijn - en zal voorzien in een puur elektrisch rijbereik van 250 tot 500 kilometer.

Phaeton geherdefinieerd – de toekomst is elektrisch
De Volkswagen Phaeton heeft vanaf de eerste generatie de technologische competentie en merkambitie van Volkswagen belichaamd. De toekomstige generatie Phaeton wordt het volgende decennium wederom het vlaggenschip van het merkprofiel van Volkswagen. In dit licht heeft de Raad van Bestuur het huidige project geherdefinieerd. De specificaties laten een puur elektrische aandrijving zien met de mogelijkheid tot het afleggen van lange afstanden, connectiviteit, de volgende generatie assistentiesystemen en een aantrekkelijk design.

Versneld efficiencyprogramma
Dr. Herbert Diess verklaarde: “Wij zijn ons er terdege van bewust dat wij deze innovaties voor de toekomst van het merk Volkswagen enkel op effectieve wijze kunnen doorvoeren als wij slagen in ons efficiencyprogramma en op succesvolle wijze een nieuwe focus kunnen geven aan ons modelprogramma.”

Diess vervolgde: “Samen met mijn collega’s van de Raad van Bestuur en het voltallige team werken wij op volle snelheid aan deze zaken. Telkens weer heeft het Volkswagen-team bewezen één te zijn en volledig gefocust te zijn op het vormen van de toekomst, vooral in moeilijke tijden. Wij hebben daarvoor nu de aanvullende bases gelegd.”